Artikel in Scheurmail Rotterdam

Artikel in Scheurmail Rotterdam

Rubriek Bijzondere Plekjes

In 2000 kwam het railemplacement bij het Marconiplein vrij nadat de meeste bedrijven die het spoor gebruikten, waren vertrokken uit het Vierhavengebied.

De gemeente wilde er een winkelboulevard aanleggen, maar de bewoners van de wijk Bospolder/Tussendijken drongen aan op vergroening van de wijk en wilden graag een park gerealiseerd zien. Daarop werd een een publiek-private samenwerking gestart, waarbij de gemeente in samenwerking met Dura Vermeer Vastgoed en MAB Development een acht hectare groot dakpark in combinatie met 25.000 m2 winkeloppervlak en een groot parkeerdek realiseerde. Een belangrijke schakel bij de totstandkoming hiervan was Piet Huiskens van bureau De Werkplaats.

Op het dak van de Bigshops winkelboulevard ligt nu een groene zone van één kilometer lang en tachtig meter breed. Het park is opvallend ruim, zeer groen en biedt prachtige uitzichten over het Merwe-Vierhavensgebied met iconen als het Europoint-complex en het sublieme HAKA-gebouw. Er zijn grote, groene weides met speciale barbecue-plaatsen omringd door veelkleurige struiken. De meeste bomen in het park zijn meerstammig, zodat ze beter tegen de harde wind kunnen uit het havengebied. De bomen wortelen in een circa één meter diepe grondlaag die op het dak ligt.

Er is een mooie speeltuin van de vereniging BOTU waarbij gebruik wordt gemaakt van de hoogteverschillen in het park, en met name de zeventig meter lange watertrap met stromend water biedt de kinderen veel speelplezier in de zomer. Verder is er een mediterrane kruidentuin en een buurttuin waar de bewoners zelf kunnen tuinieren. In dat deel wordt het gras kort gehouden door enkele grazende schapen. In de grote kas bevindt zich een restaurant en op mooie dagen opent een mobiele kiosk de deuren. Het Dakpark wordt gerund door veel vrijwilligers van de Stichting Dakpark die rondleidingen verzorgen, het park (deels) verzorgen en de hekken openen en afsluiten. Een prachtige groene Rotterdams briljant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *