Over ons

Stichting Dakpark is voortgekomen uit een bewonersinitiatief en opgericht in 2013. Tijdens de verschillende fases in de opbouw van het Dakpark (wens, ontwerp en realisatie) zijn de bewoners steeds een constante en kritische factor geweest in het proces. Toen het park af was, bleven de bewoners op verschillende manieren actief op het park. Zo ontstonden diverse Dakparkclubs, ondersteund door een bestuur en in samenwerking met verschillende partners.

DE DAKPARKCLUBS

DE GROENGROEP
Een voorbeeld van sociaal ondernemerschap is de Groengroep. Dit werken op basis van wederkerigheid is deel van de contractafspraken tussen de hovenier en de gemeente Rotterdam. De Groengroep neemt het meest arbeidsintensieve handwerk van de hovenier over en bespaart hen daarmee kosten. Dit wordt vergoed in kennis, begeleiding en gereedschap. De Groengroep onderhoudt onder meer de bloemperken, kruidentuin, mediterrane rotstuin, de kweeperen, hortensia’s en de pergola. De groep heeft een actief bestand van 25 deelnemers. Er wordt elke zaterdag door gemiddeld 8 mensen gewerkt en daarnaast zijn er 4 keer jaar brede workshops voor zo’n 20 deelnemers. Je kunt zonder vooraf aanmelden meedoen.

BIODIVERSITEITSCLUB
Op het Dakpark groeit een ruime variatie aan kruiden, heesters en bomen. In de Buurttuin werken vrijwilligers aan het vergroten, behouden en beschermen van de biodiversiteit. Er is een inheemse-plantentuin en een vierkantemeterwildernis. Bekijk lijsten met planten op diverse plaatsen op het Dakpark hier.

DE SCHAPENCLUB
Een deel van de Buurttuin bestaat uit een schuine helling die is omgedoopt tot weide. Ieder jaar houden we hier – vanaf de lente tot en met de herfst – een kleine kudde schapen die de weide begraast. De Schapenclub is verantwoordelijk voor het welzijn van de schapen én de weide. Door het constant ‘verkampen’ van de schapen binnen de weide vergroten we de biodiversiteit van de gehele helling. We zijn altijd op zoek naar nieuwe buurttuinherders. Interesse, neem contact op.

BAKKIE BUURTTUIN & AVONDWERKGROEP
Op dinsdag, donderdag en zondag openen we de deuren van onze ontmoetingsruimte en is iedereen welkom om langs te komen voor een kop koffie of thee. Soms is er iets lekkers en altijd is er wel iets te doen in de tuin. Onkruid wieden, (ver)planten in de kruidenbakken, perkjes bijwerken, gereedschap lenen om in de moestuin te werken, maar ook met z’n allen om tafel voor een goed gesprek. We zijn het hele jaar door open van 14:00 – 16:00 uur. ‘s Zomers openen we de deuren in verband met de warmte in de avond van 19:00 – 21:00 uur. De actuele openingstijden zijn te vinden op het krijtbord.

Op maandag kun je meedoen met de avondwerkgroep van 19:00 – 21:00 uur. Aanmelden hoeft niet. We verzamelen in of bij de ontmoetingsruimte in de Buurttuin en gaan daarna aan het werk in de Buurttuin.

DE MOESTUINDERS & BAKKIE MOESTUIN
Een deel van onze Buurttuin is ingericht met 25 kleine volkstuinen: hier hebben we de afgelopen jaren liefhebbers de gelegenheid gegeven hun eigen groenten en fruit te verbouwen, terwijl de rest van de Buurttuin nog in ontwikkeling was. Nu de Buurttuin steeds meer vorm krijgt, is er de wens vanuit de stichting om de individuele volkstuintjes op een meer gezamenlijke manier voort te zetten. Hoe dat er precies uit komt te zien wordt momenteel ontwikkeld. Op zondag noemen we het Bakkie Moestuin. We organiseren regelmatig gemeenschappelijke werkmomenten en lezingen of andere mini events die van belang zijn voor de moestuinders. Hou de agenda in de gaten voor aankondigingen.

MEEDOEN MET DE KINDERCLUB
Deze activiteit onderzoekt samen met kinderen en hun ouders hoe je bewust met gezondheid en voeding om kunt gaan. O.a. door wat je in de moestuin vindt te oogsten en te verwerken tot eten. Deze kinderen en hun ouders zijn geworven via omliggende scholen. De deelnemers volgen een traject dat duurt van mei tot oktober en zij komen elke woensdagmiddag.

ACTIVITEITEN & WORKSHOPS
In onze eigen ontmoetingsruimte beschikken we over een keuken met toebehoren, toilet en andere handige faciliteiten om workshops en activiteiten te organiseren. De activiteiten richten zich op het zelf doen of maken; het zelf bezig zijn, liefst in de buitenruimte. Met je handen in de modder, zelf brandnetelsoep maken, een workshop snoeien. Je kunt het zo gek niet bedenken of wij staan ervoor open. Bekijk de agenda voor nieuwe activiteiten. Heb je zelf een idee voor een openbare activiteit of workshop in de Buurttuin? Neem dan contact met ons op.

BIJEN- & INSECTENTUIN
Naast de vaste clubs houden vrijwilligers ook een insectentuin bij. De insectentuin is zo ontworpen dat er het hele jaar door bloeiende planten te vinden zijn waar zowel insecten als mensen door worden aangetrokken. De tuin draagt eveneens bij aan de biodiversiteit van de tuin en ondersteunt de bijen uit de Buurtuin.

In de zomer van 2023 hebben we de bijengroep nieuw leven ingeblazen. We hopen een koningin aan te kunnen schaffen om dit jaar nog op te starten.

KIPPENCLUB
In de buurttuin loopt een groepje kippen van wisselende grootte. In 2023 hebben we een prachtig nieuw kippenhok gebouwd. De kippen zijn van de voorkant naar de achterkant van de Buurttuin verhuisd. ‘s Zomers hebben de hennen vaak een paar kuikens. De kippen scharrelen voornamelijk in het achterste deel van de Buurttuin, maar maken regelmatig uitstapjes naar het fruitbomenpad en de ontmoetingsruimte. Iedereen mag komen genieten van het rondscharrelen van onze kippen en kuikens. De kippen en kuikens zijn niet tam en willen NIET opgepakt of geaaid worden. Achter kippen aanrennen maakt ze angstig en ze komen daardoor op plekken terecht die gevaarlijk voor hen zijn.

BOMEN EN PLANTEN
Klik hier om plantenlijsten te bekijken.

Vraag over een van de groepen?

Voornaam

Achternaam

Email

Onderwerp

Bericht

Success

Je bericht is verzonden

Error

Het is niet gelukt om je bericht te verzenden.