Meedoen

De Groengroep tuiniert iedere zaterdagochtend van 10:00 – 12:00 uur op het Dakpark. We schoffelen, snoeien en geleiden planten. En we composteren en oogsten in het seizoen kruiden, kweeperen of bloemen. De Groengroep is open voor iedereen die graag tuiniert en het leuk vindt buiten met elkaar te werken aan de eigen buurt. Iedereen is welkom mee te doen! Je hoeft je niet aan of af te melden. Iedere week is iemand aanwezig die weet wat gebeuren moet en uitleg te geven.

Leuk als je een keer aansluit. We verzamelen om 9:45 uur bij de ontmoetingsruimte in de Buurttuin op het Dakpark (tegenover hoek Hudsonstraat/Catharina Beersmansstraat) en van 10:00 tot 12:00 uur werken op het Dakpark. We houden even op tijdens de (school)zomervakantie en kerstvakantie.

Iedere dinsdag, donderdag en zondag van 14 uur tot 16 uur werken vrijwilligers in de Buurttuin. Kom gerust eens kijken en werk een keertje mee.

VRIJWILLIGER WORDEN?

Het Dakpark kan niet zonder vrijwilligers! Zonder hen zouden bijvoorbeeld de tuinen minder mooi zijn, het park viezer, zouden er geen schapen zijn en veel activiteiten konden we niet gratis aanbieden. Je inzet is dus zeker niet voor niets. Bovendien is buiten in het groen bezig zijn goed voor je gezondheid. Verder bieden we je een gezellige club mensen en kennis & kunde. We hebben verschillende vrijwilligerteams, dus hopelijk zit er iets tussen wat je aanspreekt.

DE DAKPARKCLUBS

GROENGROEP
Een voorbeeld van sociaal ondernemerschap is de Groengroep. Dit werken op basis van wederkerigheid is deel van de contractafspraken tussen de hovenier en de gemeente Rotterdam. De Groengroep neemt het meest arbeidsintensieve handwerk van de hovenier over en bespaart hen daarmee kosten. Dit wordt vergoed in kennis, begeleiding en gereedschap. De Groengroep onderhoudt onder meer de bloemperken, kruidentuin, mediterrane rotstuin, de kweeperen, hortensia’s en de pergola. De groep heeft een actief bestand van 25 deelnemers. Er wordt elke zaterdag door gemiddeld 8 mensen gewerkt en daarnaast zijn er 4 keer jaar brede workshops voor zo’n 20 deelnemers.

SCHAPENCLUB
Een deel van de Buurttuin bestaat uit een schuine helling die is omgedoopt tot weide. Ieder jaar houden we hier – vanaf de lente tot en met de herfst – een kleine kudde schapen die de weide begrazen. De Schapenclub is verantwoordelijk voor het welzijn van de schapen én de weide. Door het constant ‘verkampen’ van de schapen binnen de weide vergroten we de biodiversiteit van de gehele helling. We zijn altijd op zoek naar nieuwe buurttuin herders. Interesse, neem contact op.

BAKKIE BUURTTUIN
Een aantal momenten per week openen we de deuren van onze ontmoetingsruimte en is iedereen welkom om langs te komen voor een kop koffie of thee. Soms is er iets lekkers en altijd is er wel iets te doen in de tuin. Onkruid wieden, (ver)planten in de kruidenbakken, perkjes bijwerken, maar ook met z’n allen om tafel voor een goed gesprek. Het concept Bakkie Buurttuin is nog on ontwikkeling en de openingstijden vooralsnog enkel te vinden op het krijtbord bij de ingang.

MOESTUINDERS
Een deel van onze Buurttuin is ingericht met 25 kleine volkstuinen: hier hebben we de afgelopen jaren liefhebbers de gelegenheid gegeven hun eigen groenten en fruit te verbouwen, terwijl de rest van de Buurttuin nog in ontwikkeling was. Nu de Buurttuin steeds meer vorm krijgt, is er de wens vanuit de stichting om de individuele volkstuintjes op een meer gezamenlijke manier voort te zetten. Hoe dat er precies uit komt te zien wordt momenteel ontwikkeld.

GIDSEN
Het Dakpark is een uniek park in binnen- en buitenland. Natuurlijk omdat het fysiek om het grootste Dakpark van Europa gaat. Maar ook vanwege het feit dat dit park het resultaat is van een initiatief van actieve bewoners. Er is dan ook veel aandacht uit diverse vakgebieden en van geïnteresseerden. Er is een kleine groep gidsen die rondleidingen geven. (Lees verder op deze pagina meer over de rondleidingen.)

OUDER-KIND MOESTUINCLUB
Deze activiteit onderzoekt samen met kinderen en hun ouders hoe je bewust met gezondheid en voeding om kunt gaan. O.a. door wat je in de moestuin vindt te oogsten en te verwerken tot eten. Deze kinderen en hun ouders zijn geworven via omliggende scholen. De deelnemers volgen een traject dat duurt van mei tot oktober en zij komen elke woensdagmiddag.