Compost en broodbak

In de Buurttuin van het Dakpark staan compostbakken in eigen beheer en een broodbak van de Gemeente Rotterdam. Iedereen mag organisch afval en brood brengen voor in de bakken. Veel mensen uit de buurt brengen hun groenten- en fruitafval al naar de composthoop en hun brood naar de broodbak. Het is wel belangrijk om op de juiste manier gebruik te maken van de compost- en broodbakken. In dit stuk vind je hoe je de compostbakken kunt benutten.

Aanrechtbakjes voor afvalscheiding en compost

In de ontmoetingsruimte hebben we een aantal compostbakjes en composteerbare afvalzakjes die de gemeente beschikbaar stelt voor thuis. Een compostbakje kun je gratis afhalen tijdens een Bakkie Buurttuin.

Compost van organisch afval

Organisch afval is afkomstig is van planten of dieren en kan worden afgebroken door micro-organismen, bijvoorbeeld voedselresten en tuinafval. Organisch afval mag in de compostbak.

Er is een verschil tussen organisch afval en anorganisch afval. Anorganisch afval is niet afkomstig van planten of dieren en kan niet worden afgebroken door micro-organismen. Plastic, glas, metaal zijn voorbeelden van anorganisch afval. Anorganisch afval mag niet op de composthoop.

Dit mag WEL op onze composthoop:

  • Voedselresten:
    – fruit- en groenteschillen
    – eierschalen
    – gebruikte theezakjes (zonder plastic)
  • Tuinafval:
    – gekneusd blad
    – gras (goed mengen met ander afval)
    – kleingemaakte takken en twijgen
    – bloemen en kleingemaakte planten
    – aarde
  • Koffiedik, koffiefilters en theezakjes
  • Houtsnippers
  • Verse kippen-, paarden en koeienmest

Dit mag NIET op onze composthoop:

  • Gekookt eten:
    – vlees
    – vis
    – pasta, rijst, couscous e.d.
    – botten
  • Zuivelproducten
    – kaas
    – melk
    – boter
  • Brood en gebak
  • Anorganisch materiaal:
    – plastic
    – metaal
    – glas
    – steen
  • Kunstmest en andere chemicaliën
    – verf
    – kranten en ander bedrukt papier
    – schoonmaakmiddelen
  • Planten die niet op de composthoop mogen:
    – zieke planten
    – coniferen
    – dikke takken en boomstammen
  • Uitwerpselen van huisdieren
    – hondenpoep
    – kattenpoep en kattenbakgrit
    – bodembedekking uit hokken van huisdieren
Compost wordt gemaakt met behulp van deze drie compostbakken.

Circulaire afvalverwerking

Composteren is een milieuvriendelijke, circulaire manier om organische afvalstoffen te verwerken tot een rijke en voedzame bodemverbeteraar voor onze moestuinen. Het is een natuurlijk proces waarbij micro-organismen afvalstoffen afbreken tot een humusachtige stof.

Waar moet je op letten?

  1. Er zijn drie compostbakken. Gooi je afval alleen in de eerste bak.
  2. Compost heeft zowel “groen” als “bruin” materiaal nodig. Groen materiaal (voedselresten, gras, koffiedik, mest) bevat veel stikstof en bevordert de groei van micro-organismen. Bruin materiaal (droge bladeren, takjes, houtsnippers) bevat veel koolstof en dient als een brandstof voor de micro-organismen. Als je veel van hetzelfde soort materiaal in de compostbak legt, meng het dan goed met wat er al in de bak ligt.
  3. Compost moet vochtig zijn, maar niet kletsnat. Als het te droog is, zal het proces vertragen of zelfs stilvallen. Als het te nat is, kan het rotten in plaats van composteren. Als de compostbak in de zomer lang droog staat, geef dan ook de composthoop een beetje water.
  4. De composthoop moet regelmatig omgeschept worden om luchtcirculatie te bevorderen. We scheppen de compostbakken iedere drie maanden om. We vragen dan hulp van zoveel mogelijk mensen. Maak je gebruik van compost voor je moestuin, kom dan ook eens meehelpen met het omscheppen van de bakken.

Voederverbod in Rotterdam

In Rotterdam geldt sinds 1 juli 2022 een voederverbod: je mag geen brood of eten op straat of in parken leggen voor de dieren. Je kunt een bekeuring krijgen van 100,- euro als je je niet aan het voederverbod houdt.