Dakpark recepten

Dit is de top 3 van favoriete Dakpark recepten:

  1. Kweepeersiroop
  2. Brandnetelpesto
  3. Kappertjes van Oost-Indische kers

1. Kweepeer siroop

Wat heb je nodig?

5 grote kweeperen
½ liter water
250 gram suiker
4 el citroensap
schone fles

Werkwijze:

Wrijf de kweeperen met een schone theedoek tot ze glimmen.
Snijd de kweeperen in 8 partjes.
Verwijder het klokhuis en de lelijke plekken van de schil.
Verder niet schillen, want in de schil zit pectine dat de siroop lekker stroperig maakt.
Stoof de kweepeerpartjes in een ½ liter water tot ze uit elkaar vallen.
Laat afkoelen.
Pureer de kweepeermoes met een staafmixer of een blender.
Zeef de kweepeerpuree door een fijne zeef.
Verwarm ¾ liter kweepeerpuree met de suiker en citroensap en laat 5 minuten doorkoken.
Schenk de siroop in de fles en sluit af.

Lekker met koud (bubbeltjes) water: 1 deel kweepeer-siroop op ongeveer 10 delen water.

2. Brandnetelpesto

Wat heb je nodig?

2 handen vol brandneteltoppen (de bovenste vier blaadjes)
2 teentjes knoflook
50 gram geraspte kaas of 2 eetlepel gistvlokken (voor een vegan variant)
50 gram noten en/of zaden (bijvoorbeeld walnoot, pijnboompitten, zonnebloempitten)
1 flinke scheut olijfolie
1 eetlepel citroensap
peper en zout naar smaak

Werkwijze:

Blancheer de brandneteltoppen 2 minuten in kokend water en spoel af met koud water.
Snijd of knip de toppen in grove stukken.
Pel de knoflookteentjes en hak in kleine stukken.
Doe alle ingrediënten in een kom, behalve het citroensap, peper en zout, in een blender of in een maatbeker met staafmixer.
Maal tot een smeuïge pasta. Voeg eventueel nog wat olijfolie toe.
Breng op smaak met citroensap, peper en zout.

3. Kappertjes van Oost-Indische kers

Wat heb je nodig?

Zaden van de Oost-Indische kers
Kruiden, bijvoorbeeld steranijs, dille, venkelzaad, tijm, laurier, jeneverbes, kruidnagel
Witte (wijn)azijn
Keukenzout
Schoon potje

Werkwijze:

Doe de zaden in een kom en giet er een berg keukenzout overheen.
Roer goed door elkaar zodat het zout overal over de zaden zit.
Laat het zout een nacht een nacht goed in de zaden trekken (er komt veel vocht uit).
Spoel de zaden goed af onder koud water.
Doe de zaden in een schoon potje.
Voeg de kruiden toe.
Giet er zoveel witte (wijn)azijn overheen dat alle zaden volledig onder staan.
Sluit het potje goed af.
Laat het potje een maand staan en je kappertjes zijn klaar om te eten.