Winnaars 1e ronde pitch bekend!

Winnaars 1e ronde pitch bekend!

Juryrapport pitch “bijzonder buiten, zoekt innovatief binnen”

De jury was erg enthousiast over alle 18 inzendingen en blij met de hoeveelheid: we hadden echt wat te kiezen en dat maakte het jureren uitdagend maar uiteraard ook lastig. Opvallend is dat de meeste teams uit Rotterdam kwamen, wat veel zegt over wat het Dakpark voor Rotterdammers betekent. Alle ontwerpen waren mooi, verrassend en karaktervol.

De jury heeft “het Dakparkpaviljoen” en “de Dakshelter” uitgeroepen tot winnaars van de 1e ronde vanwege hun sterke ontwerpconcepten. Het kiezen van een derde winnaar was uiterst moeilijk. Er waren een aantal ontwerpen die in aanmerking kwamen om als derde gehonoreerd te worden die op uiteenlopende punten hoog scoorden. De onderlinge afweging was daardoor lastig te maken. De hoge verwachtingen van het participatieproces was uiteindelijk doorslaggevend om “het Dakhuis” te selecteren.
Alles bij elkaar heeft de jury een keuze gemaakt die drie verschillende concepten vertegenwoordigen en die allen tot een fantastisch paviljoen kunnen leiden.

Hieronder zijn de drie geselecteerde ontwerpen en het team te bekijken. De inzendingen van de overige inzenders zijn binnenkort ook op deze site te bewonderen.

WE BEDANKEN IEDEREEN DIE DEELGENOMEN HEEFT, HET BOUWTEAM VOND HET GEWELDIG OM TE ZIEN HOE ONTWERPERS NAAR “HUN” PROJECT KIJKEN EN WAT HUN VISIE HIEROP IS. ZONDER JULLIE INZENDINGEN HADDEN WE DEZE ERVARING NIET GEHAD. NOGMAALS DANK DAARVOOR!


Het Dakparkpaviljoen van StudioDAT en Ronald Feddes

Al gauw werd dit paviljoen door juryleden een “erf” genoemd, wat de sfeer van dit ontwerp meteen neerzet. Het paviljoen is een helder en goed doordacht ontwerp, waarbij de vondst om het bouwvolume te delen, zowel functioneel als beeldend heel sterk is. Het gezamenlijk ontwerpen van een1:3 ontwikkelmaquette als participatieonderdeel, vond de jury bijzonder inventief. Doordat bovendien dit model later als schapenstal wordt gebruikt, wordt door het ensemble het “erfgevoel” versterkt.
Echter, het programma is wel heel minimaal ondergebracht. Er zullen extra vierkante meters gevonden moeten worden.
Bekijk de volledige inzending hier.

Het Dakparkpaviljoen 2Het Dakparkpaviljoen

De Dakshelter van het team: Kartonkraft, de BouwAkademie, Buurman en Royal Haskoning DHV
Het basisconcept van een grote tafel als dakterras waaronder je kan schuilen, maakte onmiddellijk indruk op de jury. Zeker omdat het dakvlak mooi aansluit op het landschap. Er wordt slim gebruik gemaakt om vanuit de minimale footprint maximale binnenruimte te creëren waarbij de overstekken een prachtige buitenschuilplek tegen zon en regen vormen.
Het interieur oogt nu wel monumentaal en donker. Het beeld is ver uitgewerkt, maar in hoeverre het concept daadwerkelijk te realiseren is, zal in de 2e ronde moeten blijken. Zowel bouwtechnisch, financieel als participatief zullen er nog een aantal forse stappen gemaakt moeten worden. Bekijk hier de volledige inzending.

Dakshelter2Dakshelter

Het Dakhuis van het team: OOZE Architects en Jasper van der Made
Het Dakhuis heeft de jury niet benoemd als een winnend ontwerp. Maar de jury wil dit team wel de kans geven het ontwerp opnieuw te definiëren in het participatietrjacet dat goed is uitgewerkt en uiteindelijk ook doorslaggevend is geweest bij de selectie. Participeren kan op verschillende momenten en op verschillende wijzen, waardoor iedereen mee kan doen. Het schetsontwerp heeft de potentie voor een plezierig, multifunctionele ontmoetingsruimte, waarbij ook het schapenverblijf geïntegreerd is in het concept. De materialisatie van het ontwerp is onduidelijk, dit kan het ontwerp maken of breken.
Bekijk hier de volledige inzending.

Dakhuis